Bbqtuin de hete  kolen

 

Grill worst

Recept en tekst komt van de site van Van Beekem  https://www.vanbeekumspecerijen.nl/blogs/van-beekum-blog/zelf-grillworst-maken-samen-met-van-beekum-speceri/


Ingredienten


600 gram mager varkensvlees (bijvoorbeeld schouder)

400 gram spek (bijvoorbeeld kinnebak)

Je kan ook eenvoudiger kiezen voor 1000 gram speklappen maar voorkeur voor bovenstaande.

Ik had 1300 gram speklappem goed voor 3 grilworsten.

Het grillworst pakket van Van Beekum Specerijen. Hierin zit de juiste mix, nitrietzout, touw en darmen.

Kruidenrub na smaak


Bereiding komt van Van Beekum website.


Maal je vlees met een gehaktmolen en voeg daarna de kruidenmix + nitrietzout toe aan het gehakt. Per kilo vlees voeg je 30 gram kruidenmix en 15 tot 20 gram nitrietzout toe. Voeg ook 10% vocht toe aan je mengsel en ga flink tekeer met mengen. Je moet een soort plakkerige bal maken. Door goed te mengen zorg je voor een goede binding.


Vul een kunstdarm met het zojuist gemaakt deeg/gehakt. Wij adviseren om een Kunstdarm 80/60 darm te gebruiken deze zit overigens al in het grillworst pakket. Knoop het eind van de darm goed dicht.


Na het vullen van de darm kan de worst nu een uurtje in de koeling geplaatst worden. Dit is niet persé verplicht maar zorgt wel voor een goede doorkleuring van de grillworst.  Als je alle darmen hebt gevuld laat je de worsten even rusten en ga je de ketel/pan op temperatuur brengen.

De worst gaar maken

Nu is het tijd om de worst te wellen. Het is hierbij belangrijk dat de temperatuur van het water niet boven de 80 graden komt. Probeer tussen de 75 en 80 graden te blijven. Je kan dit gewoon in een pan doen of in een (kleine) ketel.

De worst is gaar zodra de binnenkant van de worst de 75 graden heeft bereikt. Je meet dit met een vlees thermometer of houd ongeveer 10 minuten aan per centimeter van de diameter van je worst. Als je onze kunstdarm hebt gebruikt dus minimaal 50 minuten lang garen dan moet hij ongeveer goed zijn.

Stop ook niet direct de thermometer in de worst maar wacht eerst 50 minuten. Dan is de worst al gaar en zorgt het prikken er niet direct voor dat je deeg uit de darm stroomt. Focus je vooral op de temperatuur van het water. Dus leg je temperatuur meter in het water en speel met het vuur om tussen de 75 en 80 graden te blijven.

Meteen na het garen moeten de worsten zo snel mogelijk worden afgekoeld. Het snelle afkoelen is belangrijk om de houdbaarheid van de worst te verbeteren. Leg de worst bijvoorbeeld in een bak met ijswater.


Grillen

Wanneer de worst volledig is afgekoeld is het tijd om de worst af te bakken in de oven, grill of BBQ. Verwijder de kunstdarm van de worst en strooi voor extra smaak nog een kruidenmix over de worst. Pas hierbij wel op dat je voorzichtig bent, teveel kruiden over de worst en de grillworst wordt al snel te zout. Grill of braad de grilworst nog zo'n tien minuten op 200 graden. Je kan ook  grill mix zonder zout toevoegen als je niet extra zout wilt toevoegen.

Eetsmakelijk! Je hebt zojuist je eigen grillworst gemaakt!